Tiesitkö, että tällä hetkellä ei ole yhtenäistä kansainvälistä sertifiointijärjestelmää luonnokosmetiikalle ja ekopesuaineille? Tämä tarkoittaa sitä, että melkein kuka tahansa valmistaja voi väittää tuotteensa olevan luonnonkosmetiikkaa tai aito ekopesuaine ilman todisteita. Tilanne on hyvin hämäävä ja siksi kuluttajan kannattaakin olla tarkkana viherpesun kannalta ostoksia tehdessä.
Luonnonkosmetiikkaa ja ekopesuaineita sertifioidaan erilaisilla kriteereillä ja sertifiointiin erikoistuneita organisaatioita on monia. Monet organisaatiot tekevät yhteistyötä pyrkiäkseen yhteistämään sertifiointien kriteerejä, mutta selkeitä erojakin on. Eroja löytyy mm. luomutuotannon raaka-aineiden painotuksessa ja synteettisten ainesosien käytössä. Eroja voi olla myös siinä myöntääkö organisaatio sertifioinnin yksittäiselle tuotteelle vai koko tuotannolle.
Miksi sertifioitu tuote?
Pro Luonnonkosmetiikka kertoo, että sertifioija eli tuotteen valmistajista riippumaton taho tarkastaa tuotteet valmistusaineiden ja -menetelmien osalta. Kriteerit täyttävät tuotteet saavat käyttää sertifioijan myöntämää logoa. Sertifikaatit ottavat kantaa paitsi raaka-aineisiin myös mm. niiden käsittelyyn, tuotteiden valmistusmenetelmiin, tuotantolaitoksiin, valmistuksen ekologisuuteen ja pakkausten kierrätettävyyteen. Geenimuuntelu ja eläinkokeet ovat kiellettyjä.
Luonnonkosmetiikan valmistuksessa suositaan luonnonmukaisia raaka-aineita, joiden alkuperä on pystytään jäljittämään. Kasviperäisissä raaka-aineissa suositaan sertifioitua luomulaatua. Uhanalaisia kasveja ei käytetä lainkaan.
Luonnonkosmetiikkaa ei testata eläinkokeilla. Kaikkien tuotteiden tulee olla turvallisia käyttää ja tämä varmistetaan testaamalla tuotteet vapaaehtoisilla. Dermatologiset testit tehdään lääkärien valvonnassa. Eläinten ja ympäristön hyvinvoinnista huolehditaan kaikissa tuotannon vaiheissa.
Jokainen sertifioija määrittelee sallitut säilöntäaineet. Monet yleisesti kosmetiikassa käytetyt säilöntäaineet on kiellettyjä kaikissa luonnonkosmetiikan sertifiointijärjestelmissä. Säilyvyyttä parannetaan myös pakkausteknisin keinoin. Säteilyttäminen on kiellettyä.
Tuotteiden valmistuksessa käytetään mahdollisimman yksinkertaisia menetelmiä, jotka säilyttävät raaka-aineiden luonnolliset ominaisuudet. Valmiin tuotteen tulee olla mahdollisimman täydellisesti ja nopeasti biohajoava. Pakkausmateriaalin tulee olla mahdollisimman ekologista.
Valitse hyllystä siis aina sertifioitu tuote! Voit olla varma, että tällöin tuote ja koko tuotanto seuraa seuraavia kriteerejä:
-Valmistuksessa tulee suosia luonnollisia raaka-aineita.
-Luomulaatuisia raaka-aineita suositaan, villikasvien keräily pitää tosin olla vastuullista.
-Tuotteissa käytettyjen raaka-aineiden tulee olla mahdollisimman vähän prosessoituja ja niiden käsittely on säädeltyä (esim. raaka-aineiden säteilyttäminen on kielletty).
-Raaka-aineita ja valmiita tuotteita ei saa testata eläimillä.
-Tuotteiden tulee aiheuttaa mahdollisimman vähän haittaa ympäristölle tuotteiden tuotannon, käytön ja hävittämisen aikana.
-Pakkausmerkintöjen ja markkinointiviestinnän pitää tarjota kuluttajalle täsmällistä ja oikeaa tieto.
Muista, että sertifikaatti on aina helposti löydettävissä tuotteesta!
Jos sertifikaattia ei löyty tuotteen etu- eikä takapuolelta - silloin tuotteella ei todennäköisesti ole sertifikaattia (eikä tuote ainesosien puolesta saisikaan sertifiointia) ja kyseessä voi olla viherpesu. Muistutamme kuitenkin, että jotkin pienet (esim. kotimaiset) valmistajat eivät välttämättä pysty hankkimaan sertifioitinta tuotteellensa, koska sertifiointi maksaa. Kysy aina siis ennen tuotteen ostamista myyjältä, onko tämä aito ekotuote tai aitoa luonnonkosmetiikkaa.
Mitä sertifikaatteja sitten kannattaa sitten etsiä? Pro Luonnonkosmetiikka on listannut paljon sertifikaatteja omalle sivulleen, tässä tunnetuimmat:
COSMOS STANDARDIN omistaa voittoa tavoittelematon järjestö. Kansainvälinen standardi perustettiin vuonna 2010 viiden suurimman eurooppalaisen sertifioijan toimesta (BDIH, Cosmebio, Ecocert, ICEA, Soil Association). Tavoitteena oli luoda kaikille yhtenäinen kansainvälinen sertifiointistandardi. Nykyään COSMOS standardin mukaisesti sertifioivat myös monet muut sertifioijat, kuten esimerkiksi australialainen ACO ja korealainen CONTROL UNION KOREA Co.
COSMOS STANDARDISSA on kaksi erilaista luokitusta COSMOS ORGANIC ja COSMOS NATURAL. Saadakseen tiukemman luomusertifioinnin tuotteessa tulee olla vähintään 20% luomuraaka-aineita (Poikkeuksena poishuuhdeltavat tai puuterimaiset tuotteet, joissa luomuraaka-aineiden vähimmäisvaatimus on 10%). Tietyistä kasviraaka-aineista, kuten esimerkiksi öljyistä, vahoista ja uutteista 95-100% tulee olla luomuviljeltyjä.
BDIH on Saksan teollisuuden ja kaupan liitto. Vuonna 1996 määritetyt kattavat periaatteet asettavat tiukat vaatimukset raaka-aineille, tuotannolle ja ympäristölle.
Italiassa luomualan valvova ja sertifikaatteja myöntävä järjestö on AIAB. Se on sertifioinut luonnonkosmetiikkaa vuodesta 2005. Kriteeristön mukaan tuotteiden ainesosien on oltava luomutuotannosta, jos kotimaisilla markkinoilla on sellaisia saatavilla.
FI-Natura on lokakuussa 2014 perustettu suomalainen yhdistys, jonka jäsenet ovat sitoutuneet luonnonkosmetiikan periaatteisiin. FI-Natura -merkillä varustetut tuotteet on valmistettu vähintään 95% luonnollisista raaka-aineista, kriteeristö painottaa myös mm. raaka-aineiden lähituotantoa.
Pro luonnonkosmetiikka ry hyväksyy jäsenikseen Suomessa valmistetut sarjat, joilla on FI-Natura merkki.
Cosmebio on ranskalainen järjestö, joka valvoo tuotteiden koostumuksen ja tuotannon ympäristövaikutuksia. Tällä merkinnällä varustetut tuotteet on valmistettu vähintään 95 % luonnontuotteista tai luonnosta peräisin olevista ainesosista.
Maailmanlaajuisen Demeter -luonnonkosmetiikkaohjeistuksen tavoitteena on tarjota ihmisen ihoa mahdollisiman hyvin hoitavia tuotteita, mahdollisimman pienillä negatiivisilla ympäristövaikutuksilla. Valmistustuksessa käytettävät raaka-aineet tulee olla mahdollisimman suurelta osin biodynaamisesti tuotettuja tai luomua. Raaka-aineiden jalostamiselle on tarkat ohjeet – tavoitteena on ylläpitää tai parantaa luontaisen raaka-aineen hyviä ominaisuuksia. Valmistuksen jälkeen esimerkiksi jätevedet on käsiteltävä ja pakkauksissa otettava huomioon ympäristö.
Ecocert on Euroopan ja kansainvälisesti suurin riippumaton sertifiointielin. Ecocert valvoo ja tarkastaa tuotteiden sisällön, raaka-aineet, tuotantoprosessin ja pakkauksen.
EcoControl on sertifiointiorganisaatio, jolla ei ole omia kriteerejä, vaan sertifioinnissa käytetään muiden sertifioijien standardeja, Euroopassa esimerkiksi NATRUE, ICADA ja DEMETER.
Belgialainen luonnonkosmetiikan sertifiointi on nimeltään EcoGarantie. Sitä on myönnetty vuodesta 2004 ja se noudattelee pitkälti BDIH:n kriteerejä.
ICADA on Saksassa perustettu kansainvälinen luonnonkosmetiikan sertifiointi. Vain ne yritykset, joiden koko tuotanto on ICADAn tiukkojen kriteerien mukainen, voivat saada sertifioinnin tuotteilleen. ICADA vaatii mm. että kasviraaka-aineiden on oltava aina luomulaatuisia, mikäli niitä on saatavilla (satokohtaiset vaihtelut huomioidaan).
Eurooppalainen sertifiointielin, jonka tavoitteena on kansainvälisen standardin luominen. Natrue pyrkii lisäämään tietoisuutta luonnonmukaisten ainesosien merkityksestä kuluttajille ja ympäristölle.
Englantilaisten viljelijöiden 1946 perustama kestävää kehitystä edistävä järjestö. Soil Association on nykyään Ison-Britannian suurin luomusertifiointielin.
MUISTA! Luonnonkosmetiikkaa ei ikinä testata eläimilla, joten tuotteet ovat aina eläinkokeettomia. Voit kuitenkin löytää tuotteen kyljestä Cruelty free tai Leaping bunny-sertifikaatin.
Hyvää lisätietoa sertifikaateista sekä yleisestikin luonnonkosmetiikasta löydät PROLUONNONKOSMETIIKKA RY sivulta!
Ps! Helpota arkeasi - osta luonnonkosmetiikka ja ekopesuaineet kaupasta, josta saat ne kerralla. Aidot, sertifioidut ekopesuaineet ja luonnonkosmetiikkatuotteet löydät GreenDealista. Löydät meiltä myös EKOTAKUU™ -kriteeristön.
Lue lisää EKOTAKUU™:sta